Faciliteerders van seksueel kindermisbruik

0
149
Door Drs. Marrie van der Feen. Lees ook haar artikel over Gevolgen van seksueel misbruik!

Soms kun je een bron tegen komen, waaruit seksueel misbruik van kinderen voortvloeit. Zo’n bron is professor Gert Hekma (docent homo/lesbische studies aan de Universiteit van Amsterdam). Hij werd geïnterviewd onder andere over zijn belangstelling voor de schrijver Donatien Alphonse François de Sade en liet zich het volgende ontvallen:

“Bij Sade krijg je de indruk dat mensen eigenlijk gedwongen moeten worden om seksueel plezier te krijgen. Het boekje van de Sade Philosophie dans le boudoir (1795) heeft een heel interessante structuur. Het is een lesbische roman, dat is bijna nog nooit erkend als een lesbische roman, dat gaat over een vrouw die verliefd is op een meisje. Die vrouw nodigt dan dat meisje bij haar uit en die krijgt dan van een aantal heren en van haarzelf lessen in de liefde. En in één dag weet ze dan dat hele katholieke geloof waar ze zo aan hing en waar haar moeder vooral aan hing; dat dat allemaal onzin verkoopt. En dat je alles precies omgekeerd moet doen dan wat het katholieke geloof je heeft geleerd. En die seksuele initiatie gebeurt onder een zekere dwang zowel bij de katholieken als bij Sade. Er is het idee dat als het over seks gaat er geen dwang plaats mag vinden. Dat is het grote probleem met pedofilie, want dat zijn ongelijke machtsverhoudingen en die mannen die dwingen jongens tot seks die ze niet zouden willen. Bij Sade is het zo van je moet een beetje gedwongen worden om te leren wat je lekker vindt. Wij accepteren dat op heel veel terreinen. Je wordt gedwongen om naar school te gaan. Je wordt gedwongen om als kind je bordje leeg te eten. Je wordt gedwongen om op bepaalde tijden netjes te poepen en te plassen. Het kind wordt eindeloos gedwongen maar bij seks mag het opeens niet meer. Sade geeft aan: met een beetje dwang leer je nu juist hoe lekker seks is.

Ik denk dat je kinderen moet dwingen. Kinderen zijn ook vervelende wezens, die moet je op een gegeven moment op een recht spoor zetten. En dat geldt ook voor seks. Maar daar zijn ze als de dood voor tegenwoordig. Dus daarom zou het heel goed zijn om Sade nog eens een keer goed te lezen.”

Deze prof beïnvloedt zijn studenten en anderen die zijn geschriften lezen. Als het aan hem ligt mag je dus “een beetje geweld” tegen kinderen gebruiken om het kind te leren hoe lekker seks is.

Wat zal ik hier nog aan toe voegen?
Hoe ver staat dit denken af van Bijbelse principes, hoe kinderen onderwezen worden over vele zaken en waar seksualiteit voorbehouden is voor man en vrouw binnen de context van het huwelijk. In het Hooglied wordt de liefde bezongen, in het boek Leviticus worden de grenzen benoemd, waarbinnen seksuele relaties mogen plaats vinden, her en der in de Bijbel lezen we waar de grenzen worden overschreden en hoe God hierover denkt.

In dit verband denk ik vooral ook aan de woorden van Jezus: “Wie een van deze kinderen verleidt tot zonde, het zou beter voor hem zijn om een molensteen om de nek te leggen etc.”
Hekma lijkt de gevolgen van seksueel misbruik niet te kennen.
Veel slachtoffers van seksueel misbruik getuigen ervan, dat ze pijn hebben geleden, gedwongen zijn om dingen te doen waar ze nog steeds van walgen, waardoor een normale seksuele ontwikkeling niet tot stand komt. Ze vinden seks helemaal niet lekker en vermijden de daad waar ze maar kunnen.

Wat een vreugde, dat in Nederland kinderen door de wet worden beschermd en dat seks met kinderen tot 16 jaar strafbaar is. God zij dank.

Drs. Marrie van der Feen
GZ-psycholoog