Hartslagwet

0
211
In de Amerikaanse staat Iowa hebben de Republikeinen een wet goedgekeurd die de meeste abortussen na zes weken zwangerschap verbiedt. Daarmee is het de strengste abortuswet van het land. De nieuwe wet wordt ook wel de ‘hartslagwet’ genoemd. Elke vrouw die een abortus wil, moet eerst een echografie laten nemen om na te gaan of er bij de foetus al een hartslag waarneembaar is. Als dat effectief het geval is, mag er geen abortus uitgevoerd worden. “We leven als ons hart begint te kloppen, ons leven is voorbij als het stopt met kloppen”, zo verdedigt een Republikeins vertegenwoordiger uit Iowa de strenge wet. De enige uitzonderingen op de wet zijn wanneer de zwangerschap het gevolg is van een verkrachting of incest, of wanneer het leven van de vrouw in gevaar is.

In 1973 legaliseerde het Amerikaanse Hoogerechtshof abortus, maar verschillende staten hebben een strengere wetgeving voorgesteld. Eerder dit jaar nog ondertekende Phil Bryant, gouverneur van Mississippi de – op dat moment – strengste wetgeving: abortus werd er verboden vanaf 15 weken. Tegen de wet werd onmiddellijk klacht ingediend door een vrouwengezondheidscentrum.

VS-president Donald Trump heeft verklaard dat, als het van hem afhangt, er geen dollar subsidie meer gaat naar Amerikaanse centra die aan zwangere vrouwen de mogelijkheid van abortus bespreken of aanbieden.