Een droom wordt werkelijkheid

0
170
“Het Evangelie delen is geen keuze, als je de kracht van het Evangelie ontdekt.” Aan het woord is Falko Lodewijk, die op jonge leeftijd deze kracht zelf heeft mogen ervaren. Op zijn vijftiende kwam hij tot geloof en nu negen jaar later zet hij een stap in geloof. In het najaar van 2018 houdt hij een evangelisatiecampagne in Gulu, Noord-Oeganda. “Want mensen tot de Heer brengen is het mooiste wat er is!”

Door: Aafke Woudstra

Al vroeg in zijn tienerjaren kwam Falko in aanraking met drugs. “Ik ben gelovig opgevoed”, vertelt Falko, “maar door een lastige thuissituatie was ik vaak op straat te vinden. Daardoor kreeg ik verkeerde vrienden en kennissen en maakte ik al op jonge leeftijd kennis met seks, drank en drugs. Op mijn dertiende was ik verslaafd aan blowen. Ik rookte meerdere jointjes per dag en af en toe nam ik er weleens een lijntje bij. Op een avond kreeg ik van een vriendin een sms, waarin stond: ‘Falko, ik heb een boodschap van God voor je: je moet stoppen met blowen’.”  

Een simpel sms’je dat insloeg als een bom. Falko gelooft dat de Heilige Geest hem op dat moment overtuigde van zonde. “Ik wist wie God was, maar het verschil zit hem in het kennen van God en weten wie Hij is. Die avond heb ik mezelf in slaap gehuild en een keus gemaakt om voor Hem en met Hem te leven.”  

Het Evangelie delen
Na zijn bekering begon het verlangen om de krachtige boodschap van het Evangelie van Jezus Christus te delen met de mensen om hem heen. Falko: “Samen met wat vrienden begon ik  op straat te evangeliseren. Iedere vrijdag gingen we naar de parken waar junkies zich ophielden. De vruchten waren nihil, maar we hielden vol en bleven gaan. Steeds vaker mocht ik spreken in kerken van allerlei denominaties, afkickklinieken en cafés. Waar ik ook kom, overal zie ik een kans om het Evangelie te delen.”  

Deze kans zag hij ook toen hij op zijn achttiende in Oeganda was. Hij huurde een truck en reed de dorpen langs om het Evangelie te brengen met in zijn achterhoofd om het jaar daarop terug te komen.  

Falko: “Al jaren droom ik ervan om evangelisatiecampagnes te houden, massa’s mensen die het Evangelie horen. Toen ik terugkwam in Nederland raakte die droom echter op de achtergrond. Ik ging door karaktervorming en groeiprocessen heen. Samen met God heb ik dingen uit mijn leven mogen opruimen, zaken die er niet hoorden. Daar heb ik een paar jaar over mogen doen. Ook ontmoette ik mijn vrouw en we kregen 2 kinderen.”  

Tekenend voor zijn toekomst
In 2017 merkte Falko dat zijn droom opnieuw begon te leven. In juni van datzelfde jaar liet God hem iets zien wat tekenend zou zijn voor zijn toekomst. “Mijn zoon was net geboren, ik was een paar dagen vrij en zat in de achtertuin toen ik plotseling een beeld kreeg”, legt Falko uit. “Een helikopter vloog boven de tuin en een touwladder werd naar beneden gegooid. Een luide stem riep: ‘Falko, klim omhoog, dan vliegen wij je naar Afrika, daar staat een podium klaar en je zult spreken voor 20.000 mensen. Vertel hen het Evangelie!’ Mijn eerste reactie was: dat gaat natuurlijk niet werken op deze manier, maar het drong mij er wel toe om stappen te gaan zetten.”

Samen met een team is Falko nu bezig om een campagne te organiseren in Gulu in het noorden van Oeganda. Een stad van ruim  150.000 inwoners, waar Joseph Koney  van de LRA vele jaren huizen heeft geplunderd en kinderen heeft ontvoerd om in zijn leger te strijden.

Van 16 tot en met 20 oktober willen ze met deze campagne de hoopvolle en blijde boodschap van het Evangelie brengen in een stad waar deze traumatische gebeurtenissen zijn sporen hebben achtergelaten.  De campagne houdt Falko onder de vlag van Stichting Woorden van Geloof, opgericht door Jop van der Bijl.

“Jop, een goede vriend van mij, heeft jarenlang campagnes georganiseerd in West-Afrika voor Tommy Ray O’Dell, kleinzoon van T.L. Osborn. Hij heeft de nodige ervaring en helpt mee met de voorbereidingen. In mei vertrekt hij naar Gulu om de locatie vast te stellen en om een voorgangersdiner te houden met de lokale kerken in en rondom Gulu.”

Follow-up
Naast het team in Nederland zijn er ook goede contacten met een bisschop in Oeganda die meer dan 50 kerken overziet. Tijdens, maar vooral na de campagne hopen Falko en zijn team met hen samen te werken zodat er een goede follow-up komt.

“We zien dit echt als een kick-off, een blauwdruk voor de toekomst. We willen deze campagne goed neerzetten zodat we in de toekomst meerdere campagnes kunnen gaan organiseren.”

Tot slot wil Falko nog het volgende meegeven: “Ik zie veel mensen, vooral jongeren, zoeken naar de droom die God voor hen heeft. Maar de vraag is: wat vind je leuk, wat is je passie en wat zijn je talenten. Als je dit weet, ga er dan voor! Mensen zijn vaak bang om fouten te maken, maar wie geen fouten maakt, maakt meestal niks.”

Falko Lodewijk is getrouwd met Dieke en ze hebben 2 kinderen. Het echtpaar woont in Dronten, maar verhuizen in de zomer naar Harderwijk. Falko is te boeken als spreker via info@woordenvangeloof.nl