Evangelist vermoord bij India

0
206
Evangelist John Allen Chau (26) is op het afgelegen eiland North Sentinel Island – deel uitmakend van de archipel Andaman en Nicobar – bij India vermoord, vermeldde de politie woensdag. Het eiland wordt geïsoleerd bewoond door de uiterst wantrouwige Sentinel gemeenschap, die volgens velen de laatste pre-neolithische stam ter wereld is en buiten het bereik van bezoekers blijft. Het Sentinel eiland is wel het bloeddorstigste ter wereld genoemd, waar de bevolking met pijl en boog jaagt.

Door Johan Th. Bos

De evangelist, die studeerde aan de Oral Roberts universiteit, werd illegaal door vissers erheen gebracht, meldt Reuters. Hij is dood op het strand gevonden.

Volgens de universiteit gaan afgestudeerden al vijftig jaar naar de uitersten der aarde om de boodschap van ‘hoop en genezing’ te brengen. Het zorgde daar dan ook niet voor verbazing dat Chau probeerde in het isolement van het eiland Gods liefde te prediken. Maar men heeft er wel verdriet over de moord. Volgens de politie, die hem een avonturier en ontdekkingsreiziger noemt, zijn wel de vissers die hem brachten gearresteerd. Op een blog zei Chau inspiratie van Jezus te krijgen. Ook blijkt uit zijn mededelingen op sociale media dat hij vaker naar India is geweest. Sinds 15 november reisde Chau drie keer per kano naar het eiland.

Volgens iemand die onbekend wil blijven, maar aantekeningen van de evangelist heeft, waren sommige Sentinels aardig voor hem, maar de meesten kwaad over zijn komst.

In 2006 werden twee op het eiland gestrande vissers door de lokale bevolking gedood. Twee jaar eerder is na de tsunami van dat jaar (2004) een helikopter met pijl en boog beschoten, toen die naar overlevenden van de ramp zocht.