Hulp aan inheemse Colombiaanse christenen

0
99
Christenen die behoren tot de Nasa-stammen lopen gevaar. Leden van baptistenkerken uit de steden zoeken hen op om hen te ondersteunen en om van hen te leren.

Vredesonderhandelingen van de overheid met terroristische groepen FARC en ELN zijn zo goed als afgerond. In het Cauca departement zijn echter nog vele gewapende rebellen aanwezig. Christenen zijn een bedreiging voor hen omdat zij een alternatieve levenswijze hebben.

Christenen in het Cauca departement die behoren tot de Nasa-stammen merken dat hun kerkdiensten in de gaten worden gehouden. Ze worden doelwit als ze zich uitspreken tegen de rebellen. Binnen inheemse gemeenschappen wordt een bekering tot het christendom niet toegestaan. Bekeerlingen worden verstoten uit de gemeenschap. Christenen die niet deelnemen aan oude tradities en heidense praktijken en weigeren te protesteren tegen de overheid, worden aangevallen en mishandeld.

In 2015 en 2016 waren er 108 geweldsincidenten tegen Nasa-christenen. In 2016 begon de samenwerking tussen de baptisten en de Nasa-gelovigen. “Om taal- en culturele barrières te overbruggen, gingen we op zoek naar speelse en eenvoudige manieren voor onderwijs”, zegt pastor Janeth Cristina Méndez. “Ze houden van muziek en tekenen. Dat hielp ons om elkaar te bereiken.”

“De relatie tussen de twee kerkgemeenschappen is nodig voor herstel in het land”, zegt Open Doors-medewerker Tatiana Ramirez. Ze is Traumazorg Coördinator in Colombia. “Deze band helpt de baptisten om naast vervolgde christenen te staan. En het helpt de vervolgden om met vervolging om te gaan. Dit is een proces waar iedereen wint.”

Pastor Julio Merchán, een vrijwilliger in het partnerschap: “Ons geloof wordt uitgedaagd als we vervolgde christenen bezoeken. We zijn zowel leraar als cursist.” Het uitwisselingsprogramma bereikt driehonderd Nasa-kerkleiders die zeventig kerken leiden.

Colombia staat op plaats 50 van de Ranglijst Christenvervolging.

Bijschrift foto: Foto Open Doors – 1.200 Nasa-christenen bijeen voor training