Medair stuurt team naar Bangladesh

0
117
De internationale noodhulporganisatie Medair stuurt een noodhulpteam naar Bangladesh om de Rohingya-vluchtelingen te helpen.

Als gevolg van hernieuwde spanningen in het noorden van de staat Rakhine in Myanmar, slaan sinds 25 augustus hele Rohingya-dorpen op de vlucht naar het buurland Bangladesh.

Naar schatting zijn in de afgelopen drie weken ongeveer 400.000 Rohingya’s de grens overgestoken, per boot of te voet.

De UNHCR-kampen zitten al vol en aan veel dingen is gebrek. De nieuw aangekomen vluchtelingen verblijven in geïmproviseerde tenten en hebben dringend onderdak, voedsel, veilig drinkwater en medische zorg nodig.

Medair volgt de situatie nauwlettend sinds het begin van de crisis en zoekt naar de beste manieren om de noden van de getroffen mensen te verlichten.

Het noodhulpteam van Medair reist morgen naar Dhaka en gaat de behoeften onderzoeken in het gebied rondom Cox’s Bazaar, waar de meeste vluchtelingen naartoe stromen.

Voordat deze nieuwe stromen op gang kwamen, ving Bangladesh al bijna 600.000 Rohingya-vluchtelingen op.

“Geschat wordt dat het aantal vluchtelingen in de komende maanden kan toenemen tot één miljoen. Het moessonseizoen is nu aan de gang en in oktober gaat de winter beginnen, de situatie is dus urgent,” zegt James McDowell, hoofd van het wereldwijde noodhulpteam van Medair.

“Momenteel is er behoefte aan onderdak en veilig drinkwater. Daarom zetten we een team in dat gaat onderzoeken hoe we zo goed en zo snel mogelijk hulp kunnen bieden.”

Medair is ook actief in Myanmar met onderdak- en geldhulp en risicobeperking van rampen voor kwetsbare gemeenschappen.

Medair is een internationale noodhulporganisatie met het hoofdkantoor in Zwitserland en kantoren in o.a. Nederland. Ze helpen mensen – ongeacht ras, geloofsovertuiging, geslacht of nationaliteit – in afgelegen en beschadigde gemeenschappen over de hele wereld een crisis te overleven, weer op eigen benen te staan en vaardigheden te ontwikkelen die ze nodig hebben om een betere toekomst op te bouwen.