Mensonterende taferelen in vluchtelingenkamp

0
131
“Iedereen snapt dat het leven in een vluchtelingenkamp geen feest is, maar dat de situatie zo mensonterend is, is ronduit schokkend. Als we niet snel ingrijpen, zullen er vele mensen, waaronder veel kinderen en baby’s, letterlijk sterven van de kou”, aldus een vrijwilliger van hulporganisatie GAiN (Global Aid Network), die een noodkreet slaakte over de situatie in vluchtelingenkamp Moria op het Griekse eiland Lesbos.

Hoewel de situatie van de vluchtelingen op de Griekse eilanden op de achtergrond lijkt te raken, dreigt deze winter opnieuw een humanitair drama te geschieden. Waar eerdere jaren migranten vrijwel direct doorreisden naar het noorden van Europa, zitten er sinds de migratiedeal met Turkije duizenden vluchtelingen onder mensonterende situaties vast in Griekenland, omdat zij noch toegang tot de EU krijgen noch teruggestuurd worden.

Tekort
GAiN is één van de partners die samenwerkt in de actie ‘Help Moria de winter door’, een initiatief van vrijwilligers. “Wij maken ons echt grote zorgen”, aldus het initiatief.

“Moria is overvol, 6000 vluchtelingen maken gebruik van voorzieningen
berekend op 2000 mensen. Er is een tekort aan slaapplaatsen, dekens, kleding en sanitaire voorzieningen; mensen maken gebruik van één tuinslang voor 200 mensen om zich te douchen, slapen in flinterdunne zomer-tentjes, zijn koud, nat en de wanhoop nabij.”

Hulptransport
Op dit moment is het derde transport van GAiN al onderweg naar Lesbos vol met hulpgoederen zoals dekens, zeilen, kleding en andere basisbehoeften waar door de Griekse overheid niet in wordt voorzien.

Hulpreizen
GAiN organiseert hulpreizen naar Moria om samen met andere vrijwilligers praktische ondersteuning te geven aan haar partnerorganisatie Eurorelief (in Moria.)

Ondersteuning
Namens de vele mensen die gevangen zitten op Lesbos vragen wij uw gebed en financiële ondersteuning om te zorgen voor de meest basale hulp zoals dekens, kleding en onderdak.

Kijk op www.gainhelpt.nu/winteractie en doneer vandaag nog om meer hulptransporten mogelijk te maken.