TV programma over incest gaat ‘viral’

0
79
Op dit moment wordt in de Arabische wereld de televisie serie ‘Hoop voor morgen’ uitgezonden via satelliet tv en ook via Facebook. De onderwerpen in deze serie trekken veel aandacht. Gesproken wordt o.a. over huiselijk geweld, vrouwenhandel, kindhuwelijken en incest.

De aflevering over incest heeft op Facebook inmiddels een bereik van ruim 9 miljoen mensen, van wie de helft de video ook daadwerkelijk heeft bekeken. Via social media hebben 75.000 mensen gereageerd. Tijdens het filmen van de gedramatiseerde verhalen was het camerateam (sommigen van hen zijn moslim) onder de indruk dat dit taboe onderwerp aan de orde werd gesteld en dat hier openlijk over werd gesproken op christelijke TV zenders in de Arabische wereld.

In het Midden-Oosten is het nazorg-team van Arab Vision druk bezig met het verwerken van alle reacties.  Farid (lid van het nazorg-team) maakt op dit moment overuren: “We hadden niet verwacht dat dit programma over incest zoveel los zou maken bij mensen. Op dit moment reageren veel vrouwen via privé-berichten op Facebook en uit de gesprekken die wij voeren komen schrijnende verhalen naar boven. We luisteren en geven advies en willen vooral doorverwijzen naar hulpinstanties en pastorale teams van de kerken in de diverse landen in de regio. Ik wist wel dat er bijna niet over incest gesproken wordt in de Arabische cultuur, maar dat het zoveel zou losmaken…! We zijn er diep van onder de indruk.”

De televisie serie ‘Hoop voor morgen’ is geproduceerd door Arab Vision, een gemeenschap van vooral  Arabische christenen die het evangelie verkondigen in de Arabische wereld door het produceren en verspreiden van TV programma’s.