TWR Bonaire: krachtigste zender

0
95
Met krachtigste zender op het westelijk halfrond, die Trans World Radio (TWR) dezer dagen op Bonaire in gebruik nam, kan de christelijke omroep beter Latijns-Amerika en het Caraïbisch gebied bereiken. Via de 450 kilowatt sterke zender zich zij zich met christelijke radioprogramma’s in zes talen op onder meer Cuba en Venezuela. TWR zegt dat het aantal potentiële luisteraars is verdubbeld naar 100 miljoen mensen.

De organisatie heeft al sinds 1964 een zender op Bonaire. De nieuwe kostte driemiljoen euro, een bedrag dat binnen kwam via giften.  Volgens TWR brak een nieuw tijdperk aan voor de christelijke radio-uitzendingen in de regio.

Directeur Lauren Libby van TWR International omschrijft zegt dat de nieuwe zender als “een krachtige stem voor Jezus” doorbreekt. Het station op Bonaire kreeg met de introductie van de zender ook een nieuwe naam: Shine 800 AM.

Hoewel TWR al decennialang in de regio werkt, hadden veel luisteraars – die goeddeels buiten het bereik van de zender vielen – te maken met een onbetrouwbaar TWR-signaal of ontvingen zelfs de uitzendingen helemaal niet.

Een Cubaanse luisteraar schreef onlangs: “Twee maanden geleden zijn wij verhuisd. In ons nieuwe huis kunnen wij jullie niet ontvangen, het signaal is erg zwak. Nu hebben wij spijt van onze verhuizing. Weet u of het signaal dit jaar zal verbeteren?” Ja, is dus het antwoord. Dankzij de nieuwe zender.

Vijf jaar
RTM (de Spaanse benaming voor TWR) in Venezuela en potentiële luisteraars in gebieden die tot vandaag niet met uitzendingen vanaf Bonaire bereikt konden worden, hoopten al geruime tijd op een sterker signaal. Die behoefte werd groter door de huidige politieke en economische crisis in Venezuela. RTM-directeur Gabriel Fernandez meldt dat veel lokale radiostations die RTM-programma’s uitzonden, zijn gesloten door de regering. Dat maakte de upgrade van Shine 800 AM extra essentieel, omdat daardoor vanaf Bonaire heel Venezuela kan worden bereikt.

Met vijftig gasten uit de gehele wereld heeft directeur Bernard Oosterhoff van het station op Bonaire de nieuwe zender aan God opgedragen. “Een project van bijna vijf jaar is tot een eind gekomen:” zegt hij. “God voorzag in getalenteerde mensen en middelen voor de aanschaf en de installatie. Daarvoor prijzen wij Hem.”

Meer informatie over TWR Nederland, gevestigd in Barneveld: http://www.transworldradio.nl