Zelf zien wat in ontwikkelingslanden gebeurt

0
112
Livingstone organiseert steeds vaker reizen naar ontwikkelingslanden voor donateurs van goede doelen. Dat valt op te maken uit het jaarverslag over 2017. De organisatie is vooral bekend van werkvakanties voor jongeren. Maar ook steeds meer volwassenen gaan op reis met Livingstone. “Mensen willen met eigen ogen zien wat er met hun giften gebeurt,” aldus directeur Steffen Barentsen.

In het afgelopen jaar organiseerde Livingstone reizen voor betrokkenen bij diverse christelijke organisaties, waaronder Dorcas, EO, Gave, Interserve, Leger des Heils en ZOA. Barentsen: “Je ziet dat ontwikkelingsorganisaties willen investeren in een duurzame band tussen donateurs en de mensen die de giften ontvangen.”

“Het vergroot de betrokkenheid enorm als giftgevers een aantal dagen fysiek in de omgeving aanwezig zijn waar een organisatie actief is,” vervolgt de directeur. ” Er gebeurt echt iets als donateurs de mensen die ze steunen persoonlijk ontmoeten. Intenser kun je niet meemaken wat nut en noodzaak van ontwikkelingssamenwerking is. Zo’n reis vergeet je nooit meer.”

In haar jaarverslag meldt Livingstone dat de protestantse gemeente De Eshof uit Hoevelaken een verbintenis voor meerdere jaren is aangegaan met een school in Oeganda. Drie achtereenvolgende jaren reizen er verschillende mensen van deze kerk naar het project.

“We steken er met elkaar ontzettend veel van op,” vertelt Gerwin Duine van De Eshof. “Je raakt onder de indruk van de Oegandezen die de school opbouwen. Je bent verwonderd dat de band van het geloof grenzen overstijgt. De komende twee jaar hopen we de school zover uit te breiden dat er genoeg ruimte is voor alle leerlingen.”

Met werkvakanties voor jongeren en reizen voor donateurs ontwikkelt Livingstone zich tot de touroperator voor goede doelen. Barentsen: “Met twintig jaar ervaring weten we de weg in de wereld. Reizen naar ‘moeilijke landen’ is onze specialiteit. Mensen ervaren dat we veiligheid hoog in het vaandel hebben staan en deskundig met risico’s omgaan.”