Jongeren bereiken in Lloret de Mar

0
91
Lloret de Mar is één van de meest bekende vakantiebestemmingen van jongeren. In de Spaanse zon geven jongeren zich over aan zonnen, uitgaan en seks. Programma’s als ‘Oh oh Cherso’ en ‘Zon zuipen ziekenhuis’ brengen dit in de huiskamer. “En dan kun je dit wel veilig achter je televisie gaan bekijken, maar je kunt er ook wat aan doen. Mij raakt het als jongeren doelloos leven, terwijl ze een leven met God kunnen hebben.” Aan het woord is Dirk-Jan Boerman. Hij heeft Beach Mission opgericht om jongeren in de zomervakantie op de plekken waar zij zijn te bereiken met het evangelie. Om te beginnen in Lloret de Mar.

Door Jacco Stijkel

Boerman (35) vertelt dat hij al langer met het idee van Beach Mission rondloopt. Hij was de afgelopen twaalf jaar betrokken bij ‘Naar House’, een stichting die evangeliseert bij house-evenementen en uitgaansgebieden. “We komen in gesprek met jongeren en regelmatig gebeuren er bijzondere dingen. Maar daarna is er geen verder contact met de jongeren. Toen kwam ik op het idee om jongeren op hun vakantiebestemming op te zoeken. Want dan hebben zij meer tijd en is het mogelijk dat we hen vaker ontmoeten.”

In contact komen
Boerman vertrok in september vorig jaar bij ‘Naar House’ en dat was voor hem het moment om concrete stappen te gaan zetten. “Van 1 tot met 8 augustus hebben we een appartement voor 22 personen in Lloret de Mar. In drie teams gaan we overdag, ’s avonds en ’s nachts, proberen in contact te komen met jongeren. We gaan naar ze toe bij de uitgangsgelegenheden en de campings. We nodigen de jongeren uit om op het buffet te komen dat we dagelijks voor hen organiseren. Tijdens het buffet vertelt iemand ook zijn of haar ‘life story’, een getuigenis waar de jongeren onder de indruk van zijn.”

Oprechte houding
Maar zitten de jongeren daar wel op te wachten, als ze op vakantie zijn willen ze toch juist drinken en uitgaan? “Het ligt helemaal aan je eigen houding”, vertelt Boerman. “Als je open en oprecht geïnteresseerd bent, gaan jongeren graag met je in gesprek en blijkt dat er onder de oppervlakte veel vragen leven.” Hij noemt een voorbeeld van een evangelisatie-actie van Naar House in de Zeeuwse badplaats Renesse. “We waren in contact gekomen met een groep meiden die daar op vakantie waren. Ze stonden open voor een gesprek en ik dacht nog ‘dat wordt één grote giebelbende’. Maar niets van dat. We hebben twee uur lang heel diep met elkaar gesproken. Bijna alle aspecten van het leven kwamen langs.“ Dit verwacht Boerman ook in Lloret de Mar. “Natuurlijk zijn er jongeren die ons liever zien gaan dan komen, nou dan praten die toch niet met ons. Vergis je ook niet in de groepsdruk. Jongeren gaan vaak als groep op vakantie. Niet alle jongeren die naar een feestbestemming gaan, zitten daar werkelijk op te wachten. Belangrijk is dat je een stuk fijngevoeligheid hebt. Dat je weet wat je op een bepaald moment moet zeggen, wanneer je moet bidden. De Heilige Geest kan je dit inzicht geven. Ik verwacht veel van onze tijd in Lloret de Mar. Of beter gezegd: ik verwacht veel van God. Ik laat mij graag verrassen door wat Hij gaat doen.”

Grootse plannen
Boerman heeft grootste plannen met Beach Mission. Want komende zomer is de eerste keer, maar daar blijft het zeker niet bij. “Onze visie is dat over zeven jaar wij op zeven vakantiebestemmingen zitten. Dus niet alleen Lloret de Mar, maar ook bijvoorbeeld in Griekenland, Italië en Turkije. Het zou geweldig zijn als er internationale teams gevormd kunnen worden. Want niet alleen Nederlandse jongeren trekken naar die vakantiebestemmingen, uit heel Europa komen ze.”
Boerman is ervan overtuigd dat het niet mag blijven bij de evangelisatie-actie in Lloret de Mar alleen. Verdere begeleiding is essentieel. “Wij proberen via Facebook en telefoon in contact te blijven met jongeren. Maar het mooiste is als die jongere onderdak vindt in een kerk. Daarvoor zijn kerken nodig die daar visie voor hebben. Ik zou graag zien dat één kerk uit elke provincie Beach Mission zou omarmen. Kerken die niet alleen Beach Mission financieel willen ondersteunen, maar ook deelnemers bieden en er willen zijn voor de jongeren die in bijvoorbeeld Spanje geraakt zijn door het evangelie.”

Deelnemen
Op dit moment heeft Boerman elf personen die meegaan naar Lloret de Mar. Er is dus nog ruimte voor meer mensen. Dat kunnen mensen zijn die de straat op gaan. Maar ook zijn er mensen nodig die praktisch kunnen helpen, zoals het klaarmaken van het buffet. “Leeftijd is niet heel belangrijk. Natuurlijk is het mooi als er jongeren zijn die zelf bekend zijn met deze vakanties en een draai hebben gemaakt, maar dat hoeft zeker niet. Jongeren vinden het vaak juist fijn om met iemand te praten die levenservaring heeft. Belangrijk is dat je een persoonlijke relatie met de Here Jezus hebt en betrokken bent op jongeren.”

Meer informatie: www.beachmission.org