Peter Vlug: ‘Meer kerkmensen gedoopt in de Geest’

0
139
De Pinksterconferentie van Opwekking is geen gezellige, sociale bijeenkomst, maar een plek waar mensen tot Jezus moeten komen. Dat zegt Peter Vlug, jarenlang directeur van Opwekking en organisator van de conferentie in het magazine van de organisatie.

Samen met Ben Hoekendijk, diens toenmalige vrouw Wiesje en zijn eigen echtgenote Else (zus van Ben) richtte hij 55 jaar geleden Opwekking op. Inmiddels gaat ook zijn opvolger als directeur, Joop Gankema, net als hij met pensioen. Die wordt opgevolgd door Ruben Flach, in wie Vlug veel vertrouwen zegt te hebben.

Hij maakte zelf heel veel mee met zijn schoonfamilie, door wie hij eerst bij schoonvader Karel Hoekendijks ‘Stromen van Kracht’ terecht kwam en daarbij bij de daaruit voortgekomen organisatie Opwekking met Karels zoon Ben als leider.

Vlug zegt veel te verwachten van Opwekking in de komende jaren en groot vertrouwen in een nieuwe generatie christenen te hebben. En de organisatie kan wat hem betreft alleen door God worden gebruikt als Hij alle eer krijgt.
“De tijd is enorm veranderd. Er is meer heidendom in Nederland, maar binnen de kerken is de laatste twintig jaar ook heel veel ten goede veranderd. De gebouwen zijn weliswaar leger geworden en hier en daar zelfs afgebroken. Maar er zijn in verhouding veel meer kerkmensen vervuld met de Heilige geest. En de Geest geeft mensen vrijmoedigheid om te getuigen van Jezus. Want één ding staat vast: we moeten veel actiever gaan getuigen en er moeten veel meer mensen radicaal tot bekering komen.”

Zelf maakte hij een radicale bekering mee, zonder welke hij mogelijk tijdens tegenslagen in de organisaties (zoals de breuken met zijn schoonvader en Ben), het bijltje er bij had neergegooid, zegt hij. In het totaal andere gezin van kunstenaar en later evangelist Karel Hoekendijk dan het socialistische arbeidersmilieu waar hij uitkwam, belandde hij via Else Hoekendijk, op wie hij verliefd was geworden. Tijdens een genezingsdienst in Duitsland gaf hij zijn leven aan de Heer.