Krusada wint Appeltje van Oranje

0
76
De christelijke stichting voor verslavingsopvang Krusada op Bonaire is een van de drie winnaars van een Appeltje van Oranje 2015. Op 30 april brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook een bezoek aan Bonaire, waarbij zij het werk Krusada zullen bekijken. “We zijn blij en heel dankbaar. We hadden het niet verwacht. Het is een mooie bemoediging voor Krusada, maar ook voor de gemeenschap van Bonaire!”, aldus Eric de Jong, directeur van Krusada. Bekijk hier de film van Krusada

De prijs bestaat uit een bronzen beeldje van een Appeltje van Oranje dat gemaakt is door Prinses Beatrix en een geldbedrag van € 15.000. De Appeltjes van Oranje worden in mei uitgereikt op Paleis Noordeinde door Koningin Máxima, de beschermvrouw van het Oranjefonds. Op 30 april brengen koning Willem-Alexander en koningin Máxima ook een bezoek aan Bonaire, waarbij zij het werk Krusada zullen bekijken.

De geldelijke prijs zal gebruikt worden voor het groenproject van Krusada. Op het terrein van Krusada leren de cliënten hoe ze groentes kunnen kweken en doen ze zo werkervaring op. De oogst wordt verkocht aan bedrijven, particulieren, winkels en restaurants op Bonaire. “Zo wordt ook de gemeenschap gediend,” zegt Eric de Jong. “Zeker op Bonaire, waar verse groenten kostbaar zijn.”

Krusada richt zich al sinds 1999 op mensen die om verschillende redenen niet mee kunnen komen in de gemeenschap van Bonaire. Mensen die bijvoorbeeld kampen met een verslaving, mensen die te maken hebben met een crimineel verleden, mensen die sociaal zwakker zijn. Voor deze mensen is Krusada een plaats van herstel. Krusada biedt hun opvang en helpt hun met het opbouwen van een gezond werkritme. Op het terrein van circa 4,5 hectare gaan dagelijks cliënten aan de slag met hun individuele leerdoelen en krijgt hun leven opnieuw perspectief. Daarnaast wordt zeer intensief samengewerkt met lokale partijen op Bonaire.

Onder het motto ‘beter voor elkaar’ gaan in 2015 de jaarlijkse prijzen van het Oranjefonds naar organisaties die zich inzetten voor een leefbare samenleving en voor verbetering van de maatschappelijke samenhang tussen verschillende groepen. Tussen 8 en 14 december 2014 kon iedereen stemmen op een van de elf geselecteerde initiatieven. Eind maart maakte het oranje fonds de winnaars bekend. Eric de Jong, directeur van Krusada, is erg gelukkig met de prijs. “We zijn blij en heel dankbaar. We hadden het niet verwacht. Het is een mooie bemoediging voor Krusada, maar ook voor de gemeenschap van Bonaire!”